HIAA Fest x Creatives showcase ryhmänäyttelyssä esiin nousevia teemoja olivat mm. ympäristökysymykset, ja kulttuurin ja kansallisen identiteetin käsittely taiteen kautta.
Marraskuun alussa järjestetty vuosittainen HIAA Fest järjestettiin tänä vuonna Helsingin kaupunginmuseossa ja ryhmänäyttelyyn osallistui kaikkiaan 28 taiteilijaa. Jokaiselta taiteilijalta oli esillä yksi teos ja näyttely antoi kattavan katsauksen HIAA:n jäsentaiteilijoiden laajaan kirjoon, niin taiteilijoiden taustojen kuin eri tekniikoidenkin osalta.
Teokset 1. kuvassa: Darcelle Nesser, Erica Mena, Rafael Guerra, Bresley Mansio, Maria Rosa Art ja Veronika Gramotina
Photos: Pola Laamanen @polalab
Ympäristökysymykset ja ympäristöystävälliset toimintavat ovat keskiössä HIAA:n toiminnassa ja tämä näkyi näyttelyssä myös osallistujien töissä ja materiaalien käytössä. Osa taiteilijoista valitsi töihinsä kierrätettyjä materiaaleja, kuten Pola Laamasen Lost and Found -tekstiiliteokseen ikuistetut "kadotetut ja löydetyt" esineet ja runoilija ja kirjataiteilija Erica Menan vintage-postikortille kirjaillut pilvet teoksessa (k)not work: Imatra Dreamclouds.
Maria Rosan Jardinet 15.3 -teos on osa Le Jardin FloweRescue projektia, joka on toteutettu yhteistyössä FloweRescue yhdistyksen kanssa. Maria Rosa ikuistaa työhönsä hävikki- ja ylijäämäkukkien terälehtiä yhdistäen niihin paikallisesti hankittua koivua. Teosten tavoite on tuoda esille vastuullista kukkakulutusta.
Näyttelyn taustakankaana toimi Veronika Kvitkon ajatuksia herättävä videoteos The world is a reflection of my actions, joka kuvastaa ihmisten tekojen ja valintojan vaikutusta ympäristöömme.
Myös maahanmuuttoon, kulttuuriin ja kansalliseen identiteettiin liittyvät aiheet nousivat esille näyttelyn töissä. Näitä aiheita käsiteltiin omien kokemusten kautta tai muiden kokemuksia kertomalla. Gloria Velascon teoksessa Auringon maa taiteilija käsittelee omaa kokemustaan uuteen maahan ja kulttuuriin muuttamisesta, kotiutumisesta, ja niistä tunteiden vivahteista, jotka tätä kokemusta värittää. Maalauksesta on havaittavissa surua, nostalgiaa ja kaipuuta, mutta myös ripaus toivoa.
Sofiia Khadzhynovan teos The Red Colour kertoo tarinaa sodasta kantautuvista kokemuksista. Nuori ukrainalainen taiteilija käsittelee teoksissaan sotaa, miehitystä ja maastamuuttoa. Punaiselle paperille painettu The Red Colour -linocut print kuvaa seksuaalista väkivaltaa, jota Venäjän armeija käyttää sodan välineenä Ukrainassa. Teoksessa alaston naishahmo makaa maassa ja häntä kohti kurkottaa joukko käsiä.
Omaan teokseeni, Juuret I, olen ikuistanut akvarelleilla kaksi isoisomummilleni kuulunutta esinettä. Teosta edelsi jo vuosia sitten alkanut sukututkimus, ja tätä teosta maalatessa tutkin ja opin samalla paljon inkeriläisyydestä, inkeriläisten kansanmurhasta ja näiden unohdettujen suomalaisten kohtaloista.
Kuvissa Maria Teplykh:n veistos Reassembled ja Minna Rusasen ruukku Wild thing / Photos: Pola Laamanen @polalab
Kaiken kaikkiaan näyttelyssä oli laajasti eri välineillä toteutettuja töitä. Öljy-, akryyli- ja akvarellimaalauksia, keramiikkaa ja veistoksia, taidegrafiikkaa, syanotypiaa, ja teoksia joissa yhdistyi eri välineiden käyttö. Näyttelyn aikana oli samassa tilassa myös Startup Refugeesin järjestämä Pop-Up Market, jossa myös monet näyttelyssä mukana olleet taiteilijat olivat mukana myyjinä.
Tämän blogikirjoituksen teksti ja opastettujen näyttelykierrosten materiaali pohjautuu näyttelykatalogiin, taiteilijoiden täyttämään kyselyyn, ja taiteilijoiden kanssa käymiini keskusteluihin.